Jan Freidinger

Vychutnejte si smog zdarma,

10. 02. 2012 20:50:21
asi tak by mohl znít nový reklamní slogan poslanců hospodářského výboru Bureše, Plachého a Sivery (všichni ODS), kteří se snaží v novele zákona o ovzduší zrušit poplatky za vypouštění škodlivin. Od politiků a lobbistů jsme zvyklí na ledacos, ale navrhnout do zákona, který má bojovat proti smogu, opatření které naopak ulevuje největším znečišťovatelům, je skutečný lobbistický majstrštyk. To že tito poslanci z ODS torpédují návrh vlastního ministra Chalupy je v celém kontextu už jen úsměvný detail.

Jak se to průmyslové lobby podařilo, je ve hvězdách. Já osobně se přikláním k variantě zhypnotizování uvedených poslanců. Samozřejmě, že kdekdo operuje s variantou „naplněných obálek“, ale proslulá efektivita českého průmyslu a energetiky dle zasvěcených pozorovatelů není omezena jen na samotné provozy, ale i na vedlejší aktivity včetně lobbingu. Hypnotizér je nepoměrně levnější, elegantnější a navenek férovější řešení, které průmyslovým PR mágům umožní v budoucí komunikaci s čistým svědomím použít reklamní slogan: Za špínu neplatíme (ať už v podobě korupce nebo v podobě svinstva které vypouštějí).

To že hypnotizér byl skutečně špičkou ve svém oboru, svědčí pár otravných dat. Výše poplatků, které znečišťovatelé platí, představuje jen promile skutečných nákladů na odstranění škod způsobených znečisťováním ovzduší. Podle zprávy Evropské agentury pro životní prostředí česká energetika a průmysl způsobují škody na lidském zdraví a životním prostředí v hodnotě zhruba 87,7 až 148,7 miliard Kč1. Peníze z poplatků jsou skrze Státní fond životního prostředí využity na ekologické projety, například čističky. Tyto peníze (zhruba půl miliardy) budou místo znečišťovatelů platit oběti znečištění – daňoví poplatníci, kteří navíc budou nadále inhalovat kvalitní český smog, jehož původci nebudou finančně motivováni k jeho omezení.

To, jestli se průmyslovým hypnotizérům podaří zhypnotizovat dostatek poslanců a zrušit poplatky za špínu, se dovíme v pátek. Přeci jen se jedná o větší masu lidí a šance jsou tedy vyrovnané. Ovšem pokud se tak stane, jejich práce nekončí a patrně velmi brzy budu muset především v Moravskoslezském kraji a severních Čechách „uklidňovat“ masu lidí o řády vyšší.

1)Zpráva ke stažení na stránkách EEA: http://www.eea.europa.eu/publications/cost-of-air-pollution, shrnutí pro policy –makery v češtině zde: http://www.greenpeace.org/czech/Global/czech/P3/dokumenty/EEA_Odhad_nakladu_na_odstraneni_skod_shrnuti_pro_politicke_cinitele.pdf

Autor: Jan Freidinger | karma: 13.47 | přečteno: 836 ×
Poslední články autora