Krach rybářských „baronů“ na půdě Evropského parlamentu

6. 02. 2013 17:20:39
Tři čtvrtiny populací komerčně lovených ryb jsou přeloveny nebo zdecimovány. Stav velkých druhů ryb se snížil o 90 % a některé se dostaly na pokraj vyhynutí. Evropský parlament dnes hlasoval o reformě Společné rybářské politiky, která má jeden zásadní cíl – odvrátit blížící se kolaps evropských rybích populací i rybolovu. Europoslanci drtivou většinou reformu, včetně řady pozitivních pozměňovacích návrhů, schválili.
super trawler v akci
super trawler v akci

Stávající rybářská praxe je naprosto neudržitelná a zároveň těžko pochopitelná. Ryby, tedy i úlovky, dramaticky ubývají. V současnosti je 65 % ryb a mořských plodů spotřebovaných v EU dováženo. Evropská rybářská flotila je 2–3krát větší než současné zdroje ryb. Evropská komise proto vyplatila miliardu euro, jako kompenzaci rybářům, kteří se rozhodnou sešrotovat své lodě. A výsledek? Za období 2007–2012 se celková kapacita rybářských lodí ještě o 3 % navýšila. Nepochopitelný stav drží při životě dotace. Za každou mořskou rybu vlastně platíme dvakrát, poprvé v obchodě a podruhé z daní. Ještě absurdnější je fakt, že i přes navýšení kapacity rybářského loďstva a obrovské dotace do toho sektoru, poklesl za poslední dekádu počet rybářských pracovních míst o 30 %.

Rybáři podobně jako zemědělci prostě umějí v dotacích chodit. Především pak ti velcí, průmysloví rybáři, kteří provozují tzv. super trawlery (lodě se sítěmi o rozloze čtyř fotbalových hřišť a kapacitě 500 tun ryb). Takových rybářů je sice pouze 20 %, ale pravidelně jim je udělováno 80 % kvót na lov ryb. Na zbylých 80 % drobných rybářů zbyde pouhých 20 %. Síla lobby je obrovská, především pak v jihoevropských státech, kde jde často o několik málo rodinných rybářských klanů. Šéfové těchto klanů se označují jako „rybářští baroni“. Ukázkou jejich vlivu bývá každoročně přidělování rybolovných kvót. Vrcholem těchto absurdních představení byl rok 2008. Vědci doporučili ulovit 10 tis. tun tuňáka, Rada pro zemědělství a rybolov (ministři zemědělství) stanovila kvótu na trojnásobek a ve skutečnosti byl uloven šestinásobek.


Konec podobných praktik má přinést reforma Společné rybářské politiky, kterou navrhla Evropská komise. Reforma je to velmi ambiciózní, důkladná a propracovaná. Má širokou podporu: od vědců, přes zaměstnanecké svazy, po drobné rybáře a environmentální organizace. Ovšem na druhé straně stojí lobby průmyslových rybářů. Ta „umí“ především Radu pro zemědělství a rybolov, která krůček po krůčku změkčuje navrhované reformní kroky. Lobbistická bitva je v plném proudu a právě dnešní hlasování v Evropském parlamentu ukázalo, jaké je rozložení sil a jak uspěliGreenpeace a další organizace, kteří se snaží vyvažovat tlak rybářů.

Hlasování bylo až překvapivě jednoznačné a ukázalo, že alespoň na půdě Evropského parlamentu nemá lobby rybářských „baronů“ šanci. Reforma včetně řady pozitivních pozměňovacích návrhů byla jednoznačně přijata poměrem 505:137. Na tahu jsou teď evropští ministři zemědělství. Ale po zdrcující porážce lobby průmyslových rybářů na půdě EP a sílícím tlaku drobných rybářů, odborů, vědců a environmentálních organizací v čele s Greenpeace bude těžké reformu odmítnout.


Přestože Česko nemá moře, ze silné reformy můžeme profitovat i my, především pak zdejší rybníkáři. Hlavním cílem reformy je skoncovat s nadměrným rybolovem, snížit nadměrnou kapacitu rybářské flotily, zakázat nejdestruktivnější rybářské praktiky a zároveň začít řídit rybolov na základě konceptu maximálního udržitelného výnosu. Za tímto účelem se tvoří Evropský námořní a rybářský fond (EMFF). Ten bude disponovat miliardami eur, určenými na podporu udržitelného chovu a lovu ryb. Část z těchto peněz by mohli získat i čeští producenti ryb. Třeba na to, aby stávající intenzivní způsob hospodaření, který způsobuje enormní znečištění vod a přispívá mj. k tvorbě vodního květu, změnili na ekologické chovy. Ovšem pozor, i čeští rybáři umějí v dotacích „chodit“...

Autor: Jan Freidinger | středa 6.2.2013 17:20 | karma článku: 13.51 | přečteno: 546x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 16.63 | Přečteno: 209 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 284 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 495 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 712
Rybář, fotbalista, zahrádkář, kuchař amatér, pracující pro Greenpeace ČR.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...