Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zákon o ovzduší: Epizoda III – návrat do sněmovny

Dnešní díl ságy o osudu čistoty ovzduší v Česku se odehrál v opět v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Jeho průběh byl stejně nudný jako jeho kulisy a hlavní protagonisté. Vše bylo dopředu nalinkované a výsledek je takový typicky český – zavděčí se všem, neurazí, ale ani nenadchne. Na druhou stranu je o poznání lepší než dosavadní zákon a zaslouží si přijetí. Aby ale naplno splnil svůj účel, tedy zlepšil kvalitu našeho ovzduší, bude třeba brzy připravit jeho úpravu, ve které se již nesetkáme s úlevami, díky kterým nyní řada znečišťovatelů nebude muset platit za vypouštěné jedy.

Smog zdarmaZbyšek Jakubowicz

Celý příběh přitom začal velmi nadějně. Týmy odborníků připravily návrh, který bez výrazných kompromisů směřoval ke svému cíli – zlepšením kvality ovzduší – a zároveň zohledňoval možné dopady na průmysl. Návrh schválila vláda, podporovali ho odborníci, lékaři, Akademie věd ČR i ekologické organizace. Temné síly si však našly cestu, jak děj zdramatizovat.

Návrh Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny zrušit poplatky za vypouštění jedů a skoncovat tak s principem, že znečišťovatel platí za znečištění, byl vskutku radikální a nečekaný. Stejně nečekané bylo i jeho přijetí, v pouze lehce modifikované verzi. Sněmovní většina vedená ODS a KSČM návrh přijala na doporučení zpravodajky Kateřiny Konečné, které se podařilo zmást i některé poslance ČSSD a TOP 09.

Poměrně výstižně hlasování komentoval Miroslav Kalousek: „Prostě jsou okamžiky, kdy vláda může navrhnout cokoliv, ale jistá lobby napříč politickým spektrem si stejně prosadí svoje. Často na přednáškách o veřejných rozpočtech říkám svým studentům, že veřejné rozpočty jsou věčnou bitvou mezi dobře organizovanou menšinou, která si chce na úkor ostatních ze společného koláče ukrojit, a onou většinou, která je však neorganizovaná a která je nazývána daňovými poplatníky. Nechť si každý z nás dnes večer před usnutím při obvyklém zpytování svědomí řekne, zda zastupoval neorganizovanou většinu, nebo dobře organizovanou menšinu.

Tragický konec první epizody příběhu zaznamenal velkých ohlas v médiích i u politiků, především díky kritikům z řad ekologických organizací. Temné síly pochopily, že druhé dějství, které se mělo odehrát v Senátu, musí být méně strhující, aby nedošlo na další bouřlivé reakce rozhořčených diváků. Elegantní klička, kdy Senát nahlas vrátil do děje poplatky za vypouštění škodlivin, ale potichu rozšířil možnost se jejich placení vyhnout, zabrala. Největší aplaus mělo výsledné dílo patrně v centrále ČEZu, protože díky němu nebude řada jeho uhelných elektráren, včetně jednoho z největších evropských znečišťovatelů ovzduší – elektrárny Prunéřov, platit za vypouštěné jedy ani halíř.

Dnešní, poslední část dosavadní trilogie pak nepřinesla nic převratného. A ani nemohla: scénáře byli tři – odmítnout, přijmout senátní verzi, anebo přijmout původní sněmovní verzi bez poplatků. Reálně ovšem byla ve hře pouze jedna možnost – senátní verze. Po zdrcující kritice po prvním hlasování, kdy poslanci poplatky zrušili, si nemohli dovolit stejnou blamáž – navíc v situaci, kdy otevřeně přiznali „zlobbovanost“ hlasování. Odmítnutí zákona by bylo velkou prohrou ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, který si stanovil ochranu ovzduší jako prioritu. Schválení senátní verze bylo očekávané a taky se tak stalo.

O jediné větší vzrušení se postarala poslankyně KSČM Kateřina Konečná, která nabádala poslance, ať nehlasují pro senátní návrh, protože odpouští poplatky malým a středním podnikům a dokonce přečetla jejich dlouhý seznam, ale zároveň zákonodárce přesvědčovala, ať hlasují pro původní návrh, který odpouští poplatky všem.  Na první pohled naprosto zmatečné chování, bylo spíše rafinovaným trikem, jak poslance zmást. Ovšem podruhé to paní poslankyni nevyšlo.

Kdo bude scénáristou Epizody IV – s předpokládaným názvem, „Novela zákona o ovzduší: hlas odborníků vyslyšen“, není zřejmé. Milým překvapením bylo, že řada poslanců o nutnosti této novely před hlasováním hovořila. Nechme se překvapit…

Autor: Jan Freidinger | čtvrtek 3.5.2012 10:01 | karma článku: 7,04 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Jan Freidinger

Co je děsivější nežli moře plné žraloků? Moře bez nich!

Žralok = zabiják. Nejen film Čelisti, ale především média, která přinášejí reportáže o žralocích jen v souvislosti s útoky na člověka, vytvořila toto stereotypní spojení. Každý fatální atak, přestože jich je ročně na celém světě asi jako prstů na rukou, má náležité mediální pokrytí, ideálně s pěkným videem či fotem, doplněné autentickým komentářem svědků i přeživších obětí. Přitom se skoro vždy jedná o trapný omyl žraloka, který si člověka spletl s nějakým tím ploutvonožcem.

12.8.2014 v 14:45 | Karma: 12,82 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Jan Freidinger

Z čínských hraček zmizí "Babišovy" nebezpečné ftaláty

Skvělé zprávy čas od času přijdou i z Číny. Zatímco celý svět sledoval osud jednoho novorozence v Buckinghamském paláci, miliony dalších dětí dostaly skvělý dárek. V čínských hračkách, což vlastně znamená skoro ve všech hračkách, byly zakázány nebezpečné ftaláty. Velký úspěch to je i pro čínskou pobočku Greenpeace, která o zákaz usilovala několik let, a napodobila tak úspěch Greenpeace v Evropě. Tady byly tyto látky v hračkách zakázány po kampani Greenpeace již skoro před deseti lety. Boj o ftaláty tím však nekončí. V řadě jiných aplikací se ftaláty, včetně toho nejnebezpečnějšího - DEHP, stále používají a chemický průmysl se tvrdě brání proti jejich omezení, které by mělo přijít v roce 2015.

5.8.2013 v 12:59 | Karma: 18,10 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Ostatní

Jan Freidinger

Velrybí maso v Hamburku, dřevo z pralesa na Mělnicku

Greenpeace má jednu skvělou vlastnost - jako globální organizace je schopna poměrně flexibilně a efektivně pracovat prakticky po celém světě. Má to ale i své drobné nevýhody. Třeba když je léto, na víkend máte naplánovanou exkurzi vinných sklípků, a do kanceláře vám zavolají kolegové z Afriky, že hranice Česka překročilo ilegálně vytěžené dřevo z konžského pralesa a míří kamsi k Mělníku.Nebo když němečtí kolegové těsně před víkendem dostanou echo, že do Hamburku připlouvá loď naložená masem ohrožených velryb plejtvák myšok. Pak je třeba se okamžitě probrat z poklidného prázdninového tempa a začít jednat.

15.7.2013 v 13:00 | Karma: 11,81 | Přečteno: 629x | Diskuse| Ostatní

Jan Freidinger

Kde končí ilegálně vytěžený prales: Kongo-Antverpy-Horní Počaply

Každé dvě vteřiny je vykácen prales o rozloze fotbalového hřiště. Velmi často ilegálně. To platí i o ohrožených stromech wengé, jejichž pouť Greenpeace sledovalo z pralesa Demokratické republiky Kongo až do dýhárny Danzer v Horních Počaplech na Mělnicku.

4.7.2013 v 15:01 | Karma: 9,74 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Jan Freidinger

Krajinu jsme si zničili, a tak se modlíme k betonu

Za povodně nemohou ani politici, kteří se mezi sebou hašteří o tom, kdo co zanedbal či koho správně neinformoval, ani meteorologové, správci přehrad či nedobudované hráze a valy. Povodně jsou přirozený jev, jehož frekvence se bude díky změnám klimatu zvyšovat. To je základní předpoklad, ze kterého musí čeští politici vycházet. Povodním se nevyhneme, ale můžeme snížit jejich dopad a četnost. To je úkol politiků, ve kterém zatím selhávají.

14.6.2013 v 10:56 | Karma: 13,84 | Přečteno: 398x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 712x
Rybář, fotbalista, zahrádkář, kuchař amatér, pracující pro Greenpeace ČR.

Seznam rubrik