Jan Freidinger

Fotky z ropné katastrofy, které měly být zapomenuty

23. 05. 2012 15:30:36
Dva roky trvalo, než americká vláda vyhověla žádosti kolegů z USA, podané na základě zákona o svobodném přístupu k informacím (FOIA), ve které požadovali dokumenty a fotografie zachycující dopad havárie ropné plošiny Deep Water Horizon na faunu a flóru Mexického zálivu.

Deep Water Horizon

Pytle z Deep Water Horizon

Prvníobdržené složky fotografií jsou skutečně šokující a nabádají k otázce, co dalšího americké úřady a ropná společnost BP stále ukrývají ve svých sejfech.

Bohužel odtajněné fotky vypráví trošku jiný příběh, než který se snažil líčit ropný průmysl a americké úřady během likvidace následků katastrofy. Zatímco BP a americká vláda šířili šťastné příběhy zachráněných želv, pelikánů a dalších zvířat a zároveň novinářům znemožnili přístup do nejvíce postižených oblastí, v kancelářích záchranářů se hromadily pytle mrtvol zvířat kompletně obalených ropou. Obdržené fotografie dokonce odhalují, že mezi mrtvými živočichy byly například i kriticky ohrožené želvy - karety menší.

Želvy a Deep Water Horizon
Havárie ropné plošiny Deepwater Horizon byla svým rozsahem jednou z největších ekologických katastrof, kterou způsobil člověk. Technickou příčinou havárie byla banální závada pojistného ventilu, ovšem obecný důvod celé katastrofy tak banální není.

Vyspělé ekonomiky prohlubují svou závislost na ropě a dalších neobnovitelných energetických zdrojích, kterých zároveň rapidně ubývá. Proto začínají ropné společnosti těžit ve stále méně přístupných oblastech, mezi které patří i hlubokomořská dna. Těžba ropy v hloubce jeden a půl kilometru, jako tomu bylo u Deepwater Horizon, je na hraně technologických možností. Riziko havárie se s narůstající hloubkou vrtu zvyšuje, účinnost záchranných prací naopak snižuje.

Unikání ropy se z poškozeného vrtu podařilo až po několika měsících, do moře 800 milionů litrů ropy a s následky se bude Mexický záliv potýkat desítky let.

Želva - Deep Water Horizon
Otázkou zůstává, zdali se z katastrofy dostatečně poučíme nebo se na ni pomalu zapomene do doby, než přijde další podobná pohroma, tak jak se tomu již několikrát v minulosti stalo.

Odpověď se můžeme dozvědět již velmi brzy a i vy můžete přispět k tomu, jaká bude.

Objem těžby ropy ve stávajících nalezištích stagnuje a ropné společnosti míří do odlehlých oblastí severních ledových moří, kde je vlivem drsných podmínek riziko havárie ještě vyšší, a přitom možnosti řešit následky (čtyři tisíce mil od civilizace) skoro nulové.

Právě teď plují do oblasti Arktidy ledoborce a vrtné lodi společnosti Shell, aby tam v průběhu arktického léta zahájily první vrty. Jedna z posledních oblastí s nedotčenou panenskou přírodou je v ohrožení.

Přidejte se ke statisícům lidí z celého světa a napište i Vy řediteli společnosti Shell. Vyzvěte ho, ať ustoupí od svých ropných plánů v Arktidě!

Autor: Jan Freidinger | karma: 9.68 | přečteno: 896 ×
Poslední články autora