Když oblečení mění pohlaví, je čas na Detox

Ta představa je dost zběsilá. Narodíte se jako muž, časem, bez vašeho přičinění, se změníte na ženu. Jen kvůli tomu, že kolem Vás jsou chemikálie, kterým se říká hormonální disruptory. Nebojte, u lidí to naštěstí nehrozí, ale třeba pro ryby je to reálné riziko. Ovšem i lidem dokážou pěkně zatopit. No a to vše i kvůli našemu oblečení.

Hormonální disruptory jsou látky, které narušují funkci celého hormonálního systémů. Mohou tak ohrožovat i například vývoj plodu nebo tvorbu spermií. U ryb to může vést až ke zmiňované změně pohlaví.

No a přesně tyto látky objevily testy, které zadalo Greenpeace, v oblečení dvaceti světových oděvních značek jako je Zara, Calvin Klein, Levi‘ s nebo český Blažek. Pro upřesnění: testy odhalily nolyfenolethoxyláty (NPEs), které se stávají nebezpečnými až po uvolnění z textilu, například při praní, kdy se mění na nonylfenoly (NPs). 

Kontaminovaná trička, košile a džíny roztáčí zajímavý globální toxický kolotoč. NPEs zamořují nejen řeky v okolí textilních továren, ale i tam, kde si je lidé koupí a perou. Právě praní je prokázaná cesta, jak unikají z textilu a skrze čističky, které navíc urychlí jejich změnu na NPs, končí v řekách třeba i v Česku. Navzdory tomu, že jejich výroba a použití jsou v celé Evropě zakázány. Ne však jejich přítomnost v textilu dováženém odjinud.   

Dost dobrých důvodů pro akci, nezdá se vám?  Sám jsem zvědavý, jestli se po všech sportovních gigantech jako Adidas, Nike, Puma a značkách H&M, C&A, M&S a dalších výrobcích, kteří již požadavky Greenpeace vyslyšeli a zavázali, že „detoxikují“ svou výrobu Podaří na Detox poslat i největšího světového prodejce módního oblečení – Zaru, nebo českou oděvní chloubu, firmu Blažek?

Klíč úspěchu kampaně jste vy - veřejnost, spotřebitelé. Během prvních tří dnů vyzvalo ZARU k Detoxu přes 250 000 lidí. Připojte se  www.greenpeace.org/zara

 

Shrnutí studie je ke stažení v češtině zde: http://www.greenpeace.org/czech/cz/Multimedia1/Publikace/Toxicke-nitky/

Autor: Jan Freidinger | pátek 23.11.2012 15:57 | karma článku: 13,03 | přečteno: 1210x
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 712x
Rybář, fotbalista, zahrádkář, kuchař amatér, pracující pro Greenpeace ČR.

Seznam rubrik